0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Pot slikanice od avtorja do bralcev (3. del): Prevajalec

Prevajanje leposlovnih del kot umetnost.
Pot slikanice od avtorja do bralcev (3. del): Prevajalec

Prevajalec je oseba, ki se poklicno ali honorarno ukvarja s prevajanjem besedil iz najrazličnejših jezikov. Prevajanje leposlovnih del, med katere spadajo tudi slikanice, se močno razlikuje od prevajanja strokovnih del.

Če prevajalec pri prevajanju strokovnih del redno uporablja najrazličnejše pripomočke (leksikoni, slovarji, ostala strokovna literatura), pa se prevajalec leposlovnih del zanaša predvsem na svoj umetniški občutek in ustvarjalnost. Upoštevati mora, da se prevod čim bolj približa originalnemu besedilu, a mora pri tem uporabiti tudi lastni navdih ter kulturo in okolje jezika, v katerega prevaja.

Odlično poznavanje domačega in tujega jezika, ustvarjalnost, čutno zaznavanje besedil in širok besedni zaklad so lastnosti vsakega dobrega prevajalca.

Pogovarjali smo se z Marušo Intihar, ki je za našo založbo prevedla številna dela. Maruša je mlada, ustvarjalna in vedoželjna prevajalka, ki bo z jeziki povezana celo življenje. Zase pravi, da ji prevajanje leposlovnih del ponuja veliko več svobode pri izražanju kot pa strokovna dela.

(foto: Maruša Intihar)

V roke dobiš besedilo. Kako se lotiš dela?

Rada bi rekla, da besedilo najprej preberem, vendar temu ni vedno tako. Največkrat preberem prvih nekaj strani, da dobim občutek, potem pa se običajno kar lotim prevoda in pustim, da me vodi zgodba.

2. Ti je ljubše prevajanje v slovenščino ali angleščino?

Raje prevajam v slovenščino, saj z maternim jezikom lažje lovim nianse v jeziku in slogu, ki so v literaturi še kako pomembne.

3. Prevajanje pogosto povezujemo s knjigo. Si kdaj prevedla kakšno zanimivo neliterarno besedilo?

Pravzaprav je kar precej povpraševanja tudi po neliterarnih, tehničnih prevodih. Običajno so taka besedila skopa, dolgočasna in uradniška, zato je kreativo treba potisniti ob stran. Da bi mi torej kako takšno besedilo ostalo v spominu kot posebej zanimivo, žal ne bi mogla reči. Sem si pa vsekakor zapomnila prevajanje uporabniškega priročnika za lokomotivo. O lokomotivah pred tem nisem vedela popolnoma nič, tako da si lahko predstavljaš, kakšna nočna mora je prevajanje vseh sestavnih delov in delovanja takega stroja. Resda sem se naučila marsikaj novega, vendar pa take izkušnje ne bi več ponovila :)

Si se kdaj lotila tudi pisanja?

V osnovni in srednji šoli sem kar naprej nekaj pisala: zgodbice, eseje, dnevnik, članke ... Seveda samo zase. Sedaj pa raje prebiram, kar pišejo drugi.

So na tvoji knjižni polici pogosteje slovenske ali tuje knjige?

Zelo se trudim, da na svoj bralni seznam uvrstim čim več slovenskih avtorjev, vendar pa se tehtnica zaenkrat še vedno preveša na stran tuje literature. V obeh primerih pa raje kot po klasikah posegam po delih sodobnih avtorjev.

Ne spreglejte:

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (1. del): Pisatelj

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (2. del): Ilustrator

Pot slikanice od avtorja do bralcev (4. del): Oblikovalec

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (5. del): Urednik

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (6. del): Tiskar

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (7. del): Zastopnik založbe

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (8. del): Knjižničar

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (9. del): Knjigarne in ostale prodajalne

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (10. del): Spletna stran in spletne vsebine

Nazaj na seznam
1 izvedba

Zvedavčki: Ekologija

Le kdo ne pozna zbirke enciklopedij Zvedavčki? V knjigi Ekologija najdete odgovore na najrazličnejša vprašanja, povezana z naravo in gospodarnim ravnanjem....
1 izvedba

Zvedavčki: Gradovi

Le kdo ne pozna zbirke enciklopedij Zvedavčki? V knjigi Gradovi najdete odgovore na najrazličnejša vprašanja, povezana z gradovi in srednjeveškim časom....
14,90€
1 izvedba

Kako so bila zgrajena čudesa antičnega sveta

Vsi so hrepeneli po tem, da bi nekoč na lastne oči videli čudesa sveta, ki so navdihnila številne mite in legende: Kolos na Rodosu, Veliko piramido v Gizi, Alek...
19,90€
1 izvedba

Zvedavčki: Gradbeni stroji

Le kdo ne pozna zbirke enciklopedij Zvedavčki? V knjigi Gradbeni stroji najdete odgovore na najrazličnejša vprašanja, povezana z gradbenimi stroji in gradbeni...
14,90€
1 izvedba

Zvedavčki: Izumi

Le kdo ne pozna zbirke enciklopedij Zvedavčki? V knjigi Izumi najdete odgovore na vprašanja, ki si jih otroci zastavljajo že od najzgodnejših let. Kako...
1 izvedba

Najnevarnejše živali sveta

Premišljeno zasnovana enciklopedija vsebuje čudovite fotografije in najnovejša spoznanja o 22 najnevarnejših živalih sveta. Na večih mestih v knjigi so izpostav...
19,90€