0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Pot slikanice od avtorja do bralcev (6. del): Tiskar

Za izvedbo najotiplivejšega dela nastanka slikanice poskrbi izkušen mojster - tiskar.
Pot slikanice od avtorja do bralcev (6. del): Tiskar

Ko so vsi predhodni elementi pri nastanku slikanice kakovostno povezani, sledi še zadnje dejanje pri njenem nastanku – tisk.

Oblikovalec po potrditvi urednika posreduje končno elektronsko verzijo slikanice tiskarju, ki s svojim znanjem, tehniko in delovnimi stroji ustvari končni izdelek – tiskano obliko otroške knjige.

Tiskar poskrbi, da je slikanica natisnjena v skladu s tehničnimi standardi in zahtevami založnika. Spozna se na tiskarske stroje, barve in materiale, s katerimi operira. Rešuje morebitne zaplete, ki se lahko pojavijo med samim tiskom ali pri končnem izdelku.

Vrhunskega tiskarskega mojstra zagotovo odlikujejo spretnost, občutek za barvne odtenke in tone, zanesljivost, natančnost in ostale lastnosti, ki mu pomagajo pri delu s stroji, sodelavci in strankami.

Pogovarjali smo se z enim izmed njih – Tadejem Mrežarjem iz podjetja Itagraf d.o.o., ki se s tiskarskimi storitvami ukvarja že vse od leta 1991.

Kakšen papir je primeren za tiskanje slikanic?

Papir za slikanice in tudi na splošno za knjige je lahko glajen (mat, sijaj) ali pa brezlesni, kakršnega se uporablja za zvezke in učbenike. Knjiga ima ponavadi potiskane liste, lahko pa so tudi pobarvani ali popisani. Seveda so lahko listi tudi prazni, da lahko sami v knjigo kaj narišete ali napišete.

Kaj potrebujete, da lahko začnete s tiskanjem slikanice?

Za začetek tiska potrebujemo pravilno oblikovane strani, za kar poskrbi oblikovalec. Ta se o oblikovanju same knjige običajno posvetuje z založnikom, saj mora biti knjiga oblikovana tako, da sta besedilo in ilustracija med sabo usklajena. Prejete datoteke nato zložimo po vrsti, od prve do zadnje strani, čemur rečemo montaža.

Kateri so nadaljnji koraki in koliko časa traja, da se slikanico, ki jo lahko najdemo v knjigarni ali knjižnici, natisne?

Osnova za tisk so plošče, na katerih se nahaja vsaka od osnovnih barv, ki so poimenovane v angleškem jeziku: CYAN (modra), MAGENTA (rdeča), YELLOW (rumena), KEY / BLACK (črna). Na kratko so te barve poimenovane s kratico CMYK. Tiskar nato odtisne vsako stran na papir. Ko je tisk končan, se slikanico začne zgibati. Zgib je lahko na 4, 8 ali 16 strani.

Slikanico se potem znaša, pri čemer je zelo pomemben vrstni red. Znešeno slikanico se zašije z nitjo, ki je ponavadi bela, obstaja pa cela vrsta različnih barv. Šivali smo že z zeleno, oranžno, bež, črno in rdečo nitjo.

Medtem ko se pripravlja notranje strani slikanice, se izdela tudi platnice. Ovitek pri slikanici je nalepljen na lepenko, ki pa se je pri odpiranju knjige ne vidi. Platnica je zaradi lepenke trda, zato se je ne da prepogniti. Obstajajo pa tudi mehki ovitki, ki so zaradi svoje manjše teže zelo primerni za knjige, kot so na primer šolski učbeniki, ki jih otroci tako lažje prenašajo. Ovitek se na koncu plastificira, kar pomeni, da se nanj nanese plastika, ki deluje kot zaščita pred trganjem in umazanijo. Ker se knjiga velikokrat odpre, bi se neplastificiran ovitek sčasoma strgal in knjiga bi postala neuporabna.

Ko so vse knjige natisnjene, se zapakirajo v pakete, ki se jih dostavi naročniku. Če smo zelo pridni, traja celoten postopek najmanj dva tedna. Seveda je čas izdelave odvisen tudi od tega, koliko strani ima knjiga in kolikšno število izvodov je treba natisniti.

Na kaj morate biti še posebej pozorni pri tisku?

Pri tisku je treba biti pozoren na več stvari. Barve morajo biti v vsakemu izvodu knjige enake. Prav tako mora biti papir povsod enak, tako po barvi kot po teži. Ko lepimo notranje strani knjige na platnico, moramo biti zelo pozorni na to, da je nanos lepila enakomeren. Preden se knjiga zapakira, jo je namreč treba še stisniti, da se lepilo enakomerno porazdeli po celotni površini. Nato se naredi še "žlebiček", da se knjiga lepo odpira.

Ker vsako knjigo med tiskanjem večkrat primemo v roke, vse slikanice sproti tudi preberemo, čeprav to ni naše delo. Sem in tja tako opazimo kakšno napako v besedilu, na kar opozorimo založnika. Vsakdo se namreč lahko zmoti 

Radi berete? Imate svojo najljubšo knjigo iz otroštva?

Vsekakor rad berem, sem pravi knjižni molj. Moje najljubše knjige iz otroštva so Pika Nogavička, Zverjasec, Maček Muri, Muca Copatarica, Moj dežnik je lahko balon, Obuti maček ... Dobrih knjig je res veliko in težko bi se odločil samo za eno, ki mi je najljubša. Do knjig sem imel vedno spoštljiv odnos, ker nam vsaka izmed njih skuša nekaj povedati in nas nekaj naučiti. Bogatijo nas in nam širijo obzorja. Knjiga je po mojem mnenju najlepše darilo, saj ostane za vedno.

Ne spreglejte:

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (1. del): Pisatelj

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (2. del): Ilustrator

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (3. del): Prevajalec

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (4. del): Oblikovalec

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (5. del): Urednik

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (7. del): Zastopnik založbe

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (8. del): Knjižničar

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (9. del): Knjigarne in ostale prodajalne

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (10. del): Spletna stran in spletne vsebine

Nazaj na seznam
1 izvedba

O graščaku, ki je za knjigo prodal svoj grad

Nekoč se je v Ljubljani rodil zelo radoveden deček. Zanimalo ga je prav vse, kar nas obdaja, še posebej pa narava in zgodovina. Vse življenje je posvetil razisk...
21,70€ 18,90€
1 izvedba

O petelinu, ki je hotel leteti

Ko mama raca svoje račke odpelje k pečini, da bi jih naučila leteti, se jim pridruži tudi petelin Popi, ki je prepričan, da leteti ni nič posebnega. A kaj kmalu...
21,70€ 18,90€
1 izvedba

Brenči, brenči, čebelica

Čebelica Kranjica na travniku nabira med za svojega gospodarja, ko naleti na murna Aleksa. Ta nikakor ne more razumeti, zakaj čebelica stalno brenči in ga s tem...
21,70€
1 izvedba

Kaj je najpomembnejše

Eli in Lina sta najboljši prijateljici, ki želita skupaj nekaj početi. Toda ali jima bo kljub temu, da je vsaka nadarjena za kaj drugega, uspelo najti skupno to...
21,70€ 18,90€