0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Pot slikanice od avtorja do bralcev (2. del): Ilustrator

Ilustracije besedila kot izredno pomemben prvi stik z bralcem.
Pot slikanice od avtorja do bralcev (2. del): Ilustrator

Ko je avtorsko besedilo pripravljeno za pot do bralca (1. del: Avtor), ga je treba opremiti tudi s kvalitetnimi ilustracijami.

Kaj so ilustracije?

Ilustracije so slikovne oblike, narejene v poljubni umetniški tehniki (akvarel, olje, pasteli ...). V slikanici ilustracije prevladujejo nad besedilom in predstavljajo prvi stik z otrokom. Pogosto že naslovnica pomembno vpliva na otrokovo odločitev, ali bo raziskal vse zaklade znotraj knjige ali ne. Pomembno je, da ilustracije sledijo zgodbi in jo podkrepijo z vizualno zasnovo, ki otroku omogočajo boljšo predstavo prebranega.

Ste vedeli:

  •  da prvi zametki ilustracij segajo v pradavnino?
  •  da je leta 1450 izšla prva ilustrirana knjiga (Biblija), prvotisk z lesoreznimi ilustracijami?
  •  da je bila prva nagrada za ilustratorje (Levstikova nagrada) podeljena že leta 1949?

Kdo je ilustrator?

Ilustrator je v prvi vrsti umetnik, ki s poglabljanjem v besedilo in njegovo sporočilnost, opremi tekstovno vsebino. S svojim unikatnim umetniškim izrazom poskuša otroku orisati tako vidne, kot tudi nevidne pojave (narava, živali, čustva ...).

Ste vedeli:

  • da je risanka Tom in Jerry ilustrirana animacija in da je v letu 2020 praznovala 80-letnico?
  • da je Danec Thomas Vilhelm Pedersen poskrbel za ilustracije prve izdaje knjige Grdi raček, ki je izšla 11. novembra 1843?
  • da J. R. R. Tolkien, Sylvia Plath, Clive Barker, John Lennon, Shel Silverstein, Maurice Sendak, T.S. Elliot in Evelyn Waugh niso le avtorji, ampak so vsi v določenem obdobju tudi ilustrirali svoje knjige?

Ilustrator ne potrebuje formalne izobrazbe, kljub temu pa je večina novodobnih ilustratorjev obiskovala vsaj eno izmed umetniških šol, ki so zagotovo dobra podlaga za nadaljnji razvoj ustvarjalca. Talent, globoko razumevanje otroškega sveta, izkušnje, preudarnost in discipliniranost so vrline vsakega odličnega ilustratorja.
Pri založbi Epistola sodelujemo s priznanimi slovenskimi in tujimi ilustratorji. V zadnjem desetletju smo lastno produkcijo ustvarjali z umetniki iz Italije, Srbije, Rusije, Hrvaške in seveda Slovenije.

Pogovarjali smo se s priznano slovensko ilustratorko Dašo Simčič. Lahko bi dejali, da je Daša že skoraj naša »hišna« ilustratorka, saj smo skupaj ustvarili že skoraj 20 projektov.
Daša zase pravi, da je ilustriranje njen hobi, obenem pa tudi njen poklic, v katerem neizmerno uživa.

(foto: Daša Simčič)

Kaj najprej naredite, ko dobite besedilo za zgodbo, ki jo boste ilustrirali?

Ko dobim besedilo, ga seveda najprej preberem in ponavadi si že takoj v mislih predstavljam, kako približno naj bi slikanica izgledala. Tudi sicer si, ko berem knjige, delam take filmčke v glavi ;)

Kako poteka proces ilustriranja zgodbe?

Po sami vizualizaciji vzamem v roke svinčnik in papir ter si zamislim najprej like, glavne junake zgodbe, potem pa na podlagi formata knjige in prostora, ki naj bi ga zajemala ilustracija, naredim skice. Zatem vzamem papir, najraje imam rahlo zrnastega 300-gramskega, in odmerim format. Nato spet s svinčnikom približno in na hitro narišem ilustracije, potem pa začnem delati s čopiči in barvami. Sem in tja tudi kaj zalepim in grem spet čez z barvami ali barvnimi svinčniki.

Na kaj ste najbolj pozorni in kaj se vam zdi najbolj pomembno, ko pripravljate ilustracije?

Najbolj sem pozorna na tekst, saj včasih lahko prezreš kakšen droben detajl, ki je morda za zgodbo zelo pomemben. Paziti je treba tudi na format, na prostor za tekst in podobno. Najbolj pomemben pa se mi zdi glavni lik, ki mora biti otrokom prijeten. Veliko pozornosti zato namenjam barvam in na koncu seveda na celoto, kompozicijo.

Koliko časa vam v povprečju vzame ilustriranje ene zgodbe?

Težko bi rekla, koliko časa porabim za posamezno ilustracijo ali zgodbo. Kadar se zgodba naslanja na kakšna zgodovinska dejstva, moram malo raziskati, na primer kakšne obleke so takrat nosili, kakšne so bile hiše in podobno. Kdaj moram recimo tudi preveriti, ali ima krava roge in kakšne parklje ima pujsek ;) Sicer pa nekatere ilustracije naredim v enem dahu, za kakšne pa porabim več časa.

Kakšne karakterje in zgodbe najraje ilustrirate? Imate svojo najljubšo ilustrirano zgodbo?

Najraje imam izmišljene junake, na primer čarovnice, škrate, vile, pa seveda tudi živali. Gotovo sem največkrat upodobila miške. Od mojih knjig so mi zagotovo nekatere ljubše od drugih. To so tiste, za katere si rečem, da sem jih kar v redu naredila.
Najbolj vesela pa sem bila moje prve knjigice z naslovom Muca štruca. Malo zato, ker je bila prva, malo pa tudi zato, ker sem narisala muce, ki so živele na dvorišču, kjer sem takrat stanovala. Veselim pa se seveda tudi vsake naslednje.

Ne spreglejte:

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (1. del): Pisatelj

Pot slikanice od avtorja do bralcev (3. del): Prevajalec

Pot slikanice od avtorja do bralcev (4. del): Oblikovalec

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (5. del): Urednik

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (6. del): Tiskar

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (7. del): Zastopnik založbe

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (8. del): Knjižničar

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (9. del): Knjigarne in ostale prodajalne

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (10. del): Spletna stran in spletne vsebine

 

Nazaj na seznam
1 izvedba

Iza in ljubezenski urok

Čarovnica Iza se zaljubi v sošolca Nika. Želi si, da bi se tudi on zaljubil vanjo, zato v knjigi urokov poišče urok za ljubezen, ki ga kljub prepovedi uporabi....
21,70€ 17,90€
1 izvedba

O dečku, ki je sanjal velike sanje

Nekoč se je v Ljubljani rodil deček, ki je želel postati arhitekt. Po dolgih letih vztrajnosti in učenja mu je z veliko ustvarjalne domišljije tudi uspelo....
21,70€ 15,90€
1 izvedba

Veliki Slovenci

Knjiga vsebuje zgodbe o petih velikih Slovencih: Primožu Trubarju, Juriju Vegi, Francetu Prešernu, Ivani Kobilci in Danetu Zajcu. Spoznamo se z življenjem po...
29,90€
1 izvedba

Stonoga Stina varčuje

RAZPRODANO! Stonoga Stina si je zelo želela novih čevljev, narejenih po zadnji modi. Toda zanje ni imela denarja. K sreči so ji pot prekrižali polž, mravlja...
21,70€
1 izvedba

Kaja zna računati

RAZPRODANO! Kaja je bila še majhna deklica, ki še ni znala računati. Ko pa se z mamo odpravita v mesto, naletita na številne situacije, kjer seštevata,...
21,70€