0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Pot slikanice od avtorja do bralcev (1. del): Pisatelj

Z avtorjevim besedilom se začne čarobna pot slikanice do mladega bralca.
Pot slikanice od avtorja do bralcev (1. del): Pisatelj

Z pisateljevim besedilom se začne čarobna pot slikanice do mladega bralca.

Preden pa vso našo pozornost usmerimo na pisatelja besedila, se lahko upravičeno vprašamo, kaj sploh so slikanice?

Slikanice so knjige, ki so v prvi vrsti namenjene najmlajšim. Pogosto se pojavijo v večjem formatu, v ospredje pa je postavljena ilustracija, ki prevladuje nad besedilom. Jezik je preprost in razumljiv otrokom do 10. leta starosti.

Njihova naloga je, da nagovarjajo in razumejo otrokova čustva ter pomagajo razreševati njegove notranje konflikte in težave. Po tovrstni literature sicer radi posegajo bralci vseh starosti, saj vsaka dobra zgodba v sebi skriva modrost, ki jo bralec zavedno ali nezavedno prepozna.

Vas zanima, kako slikanica nastane?

Pisatelj je prvi člen v verigi nastanka slikanice. Bogate izkušnje, znanje, dojemanje sveta in čustev otrok, so največkrat podlaga za nastanek izvirnega besedila slikanice. Pogovarjali smo se z Mojicejo Bonte (prej Podgoršek), avtorico več kot 100 besedil, magistrico bibliotekarstva, univ. dipl. kulturologinjo in učiteljico, novinarko, pisateljico, prejemnico nagrade Kalanovega sklada (2007-2009) in nominacije za izvirno slovensko slikanico 2008.

(foto: Epistola)

Kako nekdo postane pisatelj?

Ne vem. Sama se za pisateljstvo nisem odločila. To se je zgodilo spontano, v trenutku, ko sem začutila željo, da bi svoje življenjske izkušnje, znanje in bogata spoznanja delila z drugimi.

Kolikokrat ste bili zavrnjeni, preden je nekdo prvič sprejel vašo zgodbo?

Ko sem se odpovedala novinarskemu delu, je tudi moje kreativno ustvarjanje pristalo na odstavnem pasu. A brez njega sem počasi izgubljala svoj divji in neukročeni jaz, zato sem se k pisanju vrnila, pa čeprav na povsem drugačen način. Ustvarjati sem začela skupaj z mojimi učenci, ne da bi pomislila, da bo iz našega kreativnega ustvarjanja nastalo kaj več kot zgolj zabavna pustolovščina. Pa je prišlo povabilo k sodelovanju. In potem naslednje ... in naslednje.

Torej ne poznate zavrnitev?

Seveda jih poznam. Vendar so me največkrat k sodelovanju povabili drugi. Dosti kasneje, ko so se, avtorjem nenaklonjenem slovenskem knjižnem prostoru, začele dogajati še druge spremembe, so me pri kakšni slovenski založbi tudi kdaj zavrnili. Ampak takrat je bilo na knjižnih policah desetih različnih slovenskih založb že več kot 20 mojih knjig.

Kako izberete temo za pisanje?

Kot pisateljica otroških in mladinskih knjig imam zaradi narave svojega dela velikanski privilegij, saj sem nenehno v stiku z otroki. Zato poznam njihove potrebe, želje, skrbi in težave. Poznam njihov način razmišljanja, dojemanja, reagiranja. Vem, kaj jih pritegne in kako jim lahko olajšam težave, ki jih pogosto skrivajo pred zunanjim svetom. Seveda se brez ogromno znanja s področja razvojne psihologije ne bi izšlo. Otroci so daleč največji in najboljši kritiki, pa tudi učitelji, zaradi katerih tematik za nove zgodbe ne bo nikoli zmanjkalo.

Koliko časa pišete zgodbo?

Samo pisanje ne traja dolgo. Zgodbo najprej sestavim v mislih, potem ko se odločim, kaj želim otrokom sporočiti. Od odločitve pa do trenutka, ko zgodba dobi končno obliko, ne preteče več kot leto dni. Da pa ugleda luč sveta, pa pogosto preteče še kakšno leto ali dve. Seveda se zgodi, da nekatere zgodbe »počivajo« tudi več let.

Kje dobite ideje?

Ideje dobim ob opazovanju okolja, v katerem živim, narave, živali in otrok.

Vaša najljubša zgodba, ki ste jo napisali?

Vse moje zgodbe so mi ljube. Kajti vse so bile napisane z veliko ljubezni, premišljeno in z veliko odgovornostjo do mladega bralca. Vsake knjige, ki zagleda luč sveta, se neizmerno razveselim, saj vem, da bo najmlajšim in mladim po srcu prinesla nežno in ljubeče sporočilo, ki ga bodo zavedno ali nezavedno ponotranjili in tako obogatili svoje življenje.

Kateri pisatelji so vam všeč?

Bolj kot na pisatelje se osredotočam na vsebino. Pristnost in izvirnost pisanja z bogato domišljijo in prepričljivimi besednimi zvezami ter humorjem me navdušujejo. Knjigo, ki me pritegne, preberem do 30. strani. Če me ne prepriča, jo odložim. Tako svoj dragoceni čas prihranim samo za branje najboljših knjig, do katerih pa čedalje težje pridem.

Kakšne knjige torej sami najraje berete?

Ravno zaradi prej omenjenega razloga, najraje posegam po strokovnih in poljudnoznanstvenih knjigah. Tako se tudi učim. Če pa že posežem po leposlovni knjigi, tematika običajno temelji na resničnih zgodbah in prigodah. Rada prebiram tudi življenjepise posameznikov, ki so s svojim življenjem obogatili našo kulturo in zgodovino, pa smo nanje tako ali drugače pozabili.

In še misel za konec?

Kdor piše za otroke, mora v nekem trenutku opustiti svoj lastni jaz. Opustiti mora vse predsodke, moraliziranje, strahove in vse »nemogoče«. Opustiti mora odraslega in njegov zapleten mehanizem razmišljanja in dojemanja ter ga zamenjati z otrokom v sebi, na katerega je morda že zdavnaj pozabil. Če tega ne stori, bo otroke pustil na cedilu, njegova zgodba pa bo nepristna, neiskrena in za otroka in njegov duhovni razvoj morda celo škodljiva. Kdor tega ne zmore storiti, je bolje, da piše za odrasle.

Ne spreglejte: 

Pot slikanice od avtorja do bralcev (2. del): Ilustrator

- Pot slikanice od avtorja do bralcev (3. del): Prevajalec

Pot slikanice od avtorja do bralcev (4. del): Oblikovalec

Pot slikanice od avtorja do bralcev (5. del): Urednik

 

Nazaj na seznam
1 izvedba

Kako se je sovica znebila žalosti

Malo sovico so napadle žalostne misli. Želela se jih je znebiti, a ji kljub prijateljem, ki so ji skušali pomagati, to ni uspelo. Potem pa je mimo priletel...
Avtor
Mojiceja Bonte
21,70€
1 izvedba

Abeceda držav

Odpravljamo se na potovanje okoli sveta! Odkrivali in raziskovali bomo znamenitosti mest, držav in celin. Greš z nami? Otrok se v zgodbi seznani z različn...
Avtor
Mojiceja Bonte
1 izvedba

Teci, miška!

2. ponatis! Nekega dne je miška, ki še nikoli ni videla zunanjega sveta, stekla iz svoje luknje. Pri tem spoznava različne živali in njihovo oglašanje....
Avtor
Mojiceja Podgoršek
21,70€ 19,90€
1 izvedba

Uuu! Dobra knjiga!

RAZPRODANO! V rokah imaš knjigo, s katero boš lahko našel dragoceni knjižni zaklad. Kako boš prišel do njega, pa ti bo pokazal zemljevid, ki te bo popeljal s...
Avtor
Mojiceja Podgoršek
21,70€
1 izvedba

O dečku, ki je sanjal velike sanje

Nekoč se je v Ljubljani rodil deček, ki je želel postati arhitekt. Po dolgih letih vztrajnosti in učenja mu je z veliko ustvarjalne domišljije tudi uspelo....
Avtor
Mojiceja Podgoršek
21,70€ 19,90€
1 izvedba

Kakšen je strah?

Ali veš, kakšen je strah? Morda je strašljiv kot nevihtni oblak, ki prinaša neurje? Ali pa je plašen kot ptica, ki ob najmanjšem šumu odleti? Zgodba sporoča,...
Avtor
Mojiceja Bonte
1 izvedba

Veliki Slovenci

Knjiga vsebuje zgodbe o petih velikih Slovencih: Primožu Trubarju, Juriju Vegi, Francetu Prešernu, Ivani Kobilci in Danetu Zajcu. Spoznamo se z življenjem po...
Avtor
Mojiceja Podgoršek
29,90€ 23,90€