0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Kratka zgodovina otroške literature: Prve zapisane pravljice

April smo kot vsako leto začeli s praznovanjem dneva mladinske literature, 2. 4., na rojstni dan pravljičarja Hansa Christiana Andersena.
Kratka zgodovina otroške literature: Prve zapisane pravljice

V pričujočem članku se bomo vrnili v čas začetkov literature, namenjene otrokom in mladostnikom, ki je stalnica v življenju odraščajočih. A nekdaj ni bilo tako.

Prvi zapisi ljudskih pravljic so začeli nastajati že v srednjem veku, natančneje v 13. stoletju, kar priča o tem, da je želja po varovanju kulturne dediščine v ljudeh močno zakoreninjena. Prav ti zapisi so namreč omogočili, da so se številne ljudske pravljice ohranile vse do danes. Seveda pa ne moremo vedeti, kaj izhaja iz ljudskega gradiva, ki se je prenašalo zgolj od ust do ust, in kaj so temu dodali zapisovalci sami. Kar je bilo govorjeno, je za vedno izgubljeno v času, ohranilo se je le tisto, kar so prvi raziskovalci ljudskega slovstva s črnilom prelili na papir.

Učenjakov, ki so znali brati in pisati, je bilo v tistih časih malo, izhajali pa so iz višjih, plemiških slojev ali pa so bili menihi. Ljudske pravljice se v njihovih krogih niso pripovedovale, bile so del življenja preprostih ljudi, ki so imeli svoje navade, prepričanja in verovanja. Ta so se razlikovala od tistih, ki so jih imeli zapisovalci in seveda bralci, za katere so ljudske pravljice zapisovali, zato so jih pogosto prilagajali občinstvu, skoznje izražali svoje vrednote in poglede na svet ali pa jih po svoje olepšali. To lahko preprosto ugotovimo s primerjavo zapisanih različic.

Že ljudske pravljice so pogosto vsebovale nauke, zato so bile primerna pripovedna oblika, s katero so svoje nauke lahko predajali tudi prvi zapisovalci. Nič nenavadnega torej, da so se začele njihove pravljice uporabljati za šolanje otrok – to v tistem času sicer ni bilo razširjeno, saj so si ga lahko privoščili le višji sloji. V tem že lahko vidimo zametke otroške literature, vendar pa je pot do raznovrstnosti, ki jo poznamo danes, še dolga. Ta dela so otroci tedaj uporabljali le kot učne pripomočke. Branje v prostem času ali za zabavo se je začelo uveljavljati šele v 17. stoletju, kar si bomo natančneje ogledali v naslednjem članku.

Do takrat pa en pravljičen pozdrav!

Nazaj na seznam
1 izvedba

Zobobolka in Karies tekmujeta

Zobni bakteriji Zobobolka in Karies se odločita, da bosta tekmovali v tem, katera od njiju bo v zobeh zvrtala več lukenj. Zobobolki gre pri tem odličn...
22,70€
1 izvedba

Ko gre volk na dopust

Volk se je odpravil na dopust in zajček je zato neizmerno vesel. Tako vesel, da priredi gostijo za gozdne živali, ki jim volkova družba ni pretirano pri srcu. A...
22,70€
1 izvedba

Ne bodi takšna reva!

Mama kokoš svoja piščančka prvič odpelje na igrišče. Ker ju je strah, se ne pridružita drugim živalim na igralih. Potem pa jima na pomoč priskoči bober....
22,70€