0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Junij: Dan državnosti

Junij je tu in že se veselimo poletnih počitnic, ko se bomo lahko odpočili in prosti čas izkoristili tudi za raziskovanje naše lepe državice, ki bo 25. junija praznovala dvaintrideset let.
Junij: Dan državnosti

Rojstni dan naše domovine pa lahko praznujete tudi s knjigo Moja Slovenija, ki predstavi vse od državnih simbolov in ureditve do naravnih znamenitosti. 

V dvaintridesetih letih, odkar je Slovenija nastala, se je marsikaj spremenilo. Država sledi mednarodnim trendom in se vse bolj povezuje s svetom. V tem toku nenehnih premen pa je vprašanje tudi, kako ohranjati tisto, kar se je posebnega izoblikovalo v našem prostoru, torej tradicijo, in kako jo vplesti v sodobno življenje. Za to med drugim skrbijo ustanove, ki hranijo kulturno dediščino, na primer muzeji in galerije. Seveda pa kulturo začnemo spoznavati že v šoli.

Ustanova, ki jo redno obiskujemo in morda o njej ne razmišljamo kot o pomembni skrbnici kulturne dediščine, je knjižnica. Samo pomislite, koliko knjig v slovenskem jeziku hrani! To pomeni, da so nam vse ideje in znanje dostopni v maternem jeziku, ne glede na to, kako oddaljen je njihov izvor bodisi zgodovinsko bodisi geografsko. 

Ste vedeli? 

Prva javna knjižnica na območju današnje Slovenije je Semeniška knjižnica v Ljubljani, ki je bila ustanovljena leta 1701. To je bila znanstvena knjižnica, namenjena učenjakom. Semeniško knjižnico so vzpostavili člani prve ljubljanske znanstvene akademije, ki se je po latinsko imenovala Academia operosorum Labacensium (slovensko Akademija delovnih Ljubljančanov). Dolga vrsta učenjakov je bila nazadnje zaslužna za idejo o slovenskem narodu, združenem v samostojni državi, ki se je uresničila leta 1991. Semeniška knjižnica je edina v celoti ohranjena baročna knjižnica v Sloveniji in jo je mogoče obiskati še danes, vendar pa si lahko dragocene knjige ogledujemo le od daleč in si jih ni možno izposoditi.

Slovenija postaja mednarodno vse prepoznavnejša. Odkar se je pridružila Evropski uniji leta 2004, je že dvakrat predsedovala Svetu EU. Glas o naši mali državi zelo uspešno širijo tudi športniki s svojimi številnimi uspehi. Knjižni navdušenci pa se že veselimo letošnjega frankfurtskega knjižnega sejma, kjer bo Slovenija osrednja gostja in bo tako širila tudi prepoznavnost slovenske književnosti.

Kako lahko bolje predamo tradicijo kot z besedami in z zgodbami? 

Tudi dan državnosti lahko obeležimo s tem, da si preberemo ali podarimo dobro knjigo!

Nazaj na seznam
1 izvedba

Moja Slovenija

V knjigi otrok izve osnovna dejstva o Sloveniji. O njenem nastanku, zgodovini, praznikih, naravni in kulturni dediščini ter znanih Slovencih, ki so pomembno pri...
29,90€
1 izvedba

Lisica Mica spoznava mestne zgradbe

Lisico Mico je radovednost gnala v mesto. Obiskala je muzej, gledališče, hotel, pošto in druge zanimive zgradbe. Te zanima, kako se je znašla in kaj je tam poče...
22,70€
1 izvedba

Štajerska kokoš na potepu

Štajerska kokš je bila prepričana, da je edina slovenska avtohtona domača žival. Nekega dne pa je našla zemljevid Slovenije in se odpravila na potovanje, n...
22,70€
1 izvedba

O graščaku, ki je za knjigo prodal svoj grad

Nekoč se je v Ljubljani rodil zelo radoveden deček. Zanimalo ga je prav vse, kar nas obdaja, še posebej pa narava in zgodovina. Vse življenje je posvetil razisk...
21,70€ 18,90€