0
Povzetek košarice

Košarica je prazna

Dodaj izdelke

Vpiši iskalni niz

Eko dežela

V poplavi virtualnih ''zanimivosti'' je dobra knjiga za otroke še vedno neprecenljiva. Sodobni otroci veliko in preveč časa presedijo pred ekrani - televizijskimi, tabličnimi in računalniškimi.
Eko dežela

V poplavi virtualnih ''zanimivosti'' je dobra knjiga za otroke še vedno neprecenljiva. Sodobni otroci veliko in preveč časa presedijo pred ekrani - televizijskimi, tabličnimi in računalniškimi. Zato so neprecenljive tiste knjige, ki pritegnejo otrokovo pozornost z dobro zgodbo, ki ga pri tem še nečesa nauči.

Mojiceja Podgoršek je slovenska pisateljica, ki ji uspeva prav to. Njene knjige niso polne le zanimivih zgodb, temveč tudi naukov, ki jih pisateljica prikroji tako, da si jih otroci in mladina zapomnijo. Mojiceja piše kratke zgodbe, pravljice in romane za najstnike. Posebej se je posvetila otrokom s posebnimi potrebami, predvsem tistim, ki imajo disleksijo – motnjo branja in pisanja. Napisala je prvo slovensko slikanico – Medo reši vsako zmedo, ki je popolnoma prilagojena otrokom z disleksijo. Ta je bila leta 2008 tudi nominirama za ''Izvirno slovensko slikanico.''

Poleg tega Mojicejo Podgoršek poznamo po tem, da najmlajšim na zanimiv način približuje znamenite Slovence. Zgodba O pastirčki, ki je znal računati pove, kdo je bil Jurij Vega, Primoža Trubarja spoznamo v zgodbi O mlinarju, ki je za knjigo mlin prodal, Daneta Zajca pa v zgodbi O dečku z rumenim mačkom. Pravljica O dečku, ki je pisal pesmi malčke spozna s Francetom Prešernom, romsko problematiko pa izpostavlja zgodba O dečku, ki se je bal vode. Ta je zapisana v slovenskem in romskem jeziku.

Mojiceja Podgoršek pa ni pozabila na ekološke tematike, saj je mnenja, da je treba z vzgojo, tudi okoljsko, pričeti že v rani mladosti. Pri tem ima aktivno vlogo tudi zato, ker je vsak dan v stiku z otroki, zaposlena je namreč kot bibliotekarka in učiteljica na OŠ Jurija Vege v Moravčah. Ena izmed zgodbic, ki v ospredje postavljajo okoljsko noto je Eko kralj, ki na zanimiv način opozarja starše, otroke in učitelje, da je potrebno z okoljem skrbno ravnati.

Le nekaj predlogov, da se otroku vrne knjigo v roke in zakaj je vredno zaviti v knjižnico ali še bolje, v knjigarno. Zato, ker se tam odpira nov, čisto poseben svet in ker se tam širijo obzorja.

 

Članek je bil prvotno objavljen TUKAJ!

Nazaj na seznam